Носене с лице напред - да си гледка или да не си гледка?

Носене с лице напред - да си гледка или да не си гледка?

1 юли 2021

Може ли да нося бебето си с лице напред? Той/тя е много любопитен/а и иска да си гледка напред.

Наистина ли бебето получава по-добра гледка, когато го носите в ергономична раница с опция за носене с лице напред (Forward Facing)?
В това видео консултантите и създатели на ергономични носилки Buzzidil показват какво всъщност виждат бебетата, когато ги носим с лице напред и на гръб.
Оставям вие да решите кой вижда по-добре.

Факти защо носенето с лице напред не е подходящо за малки и новородени бебета:

  1. Компрометирана ергономична позиция - липсва добра подкрепа на главата, горната и средна част на гърба. Крачетата не са в оптимална М-образна позиция.
  2. Свръхстимулация - Малките бебета все още не са готови да обработват интензивна и продължителна имформация от заобикалящата ги среда. Постоянната смяна на светлини, непознатите шумове от градската среда и гласове могат да бъдат стресиращи за бебето, което няма възможност да проследи реакцията на родителя и да се скрие, да си почине и да заспи, за да обработи информацията.
  3. Изместен център на тежестта - усещате бебето по-тежко и се накланяте назад от кръста, за да компенсирате теглото
  4. Неудобно за сън - когато носим бебето с лице към нас или на гръб/хълбок, бебето има възможност да подпре главата си на гърдите ни/на гърба и да заспи удобно. При носене с лице напред тази възможност липсва, бебето отпуска глава напред и заспива. Това не е безопасна позиция за сън, тъй като брадичката се отвежда надолу към гръдната кост и компрометира дишането (опитайте да дишате вие така). Производителите на ергономични раници с опция за носене на бебето с лице напред също не препоръчват съня в тази позиция, но тази препоръка често оставя някъде из дребния шрифт на ръководството за употреба.
  5. Като в клетка - всъщност, когато носите бебето в носилка с лице напред бебето е много по-ограничено в движенията си за по-дълъг период от време. Не е редно да сравняваме носенето на ръце с носенето на бебе в носилка, тъй като ръцете ни се изморяват, сменяме позицията - на хълбок, на рамо, отново гушнато напред, което всъщност стимулира бебето да се движи с нас.

Какви са възможностите ви тогава?

Истината е, че всички бебета са много любопитни. Това е абсолютно нормално, все пак тепърва имат да опознават и изучават заобикалящия ги свят. Когато носите бебето си с лице към вас орес гърди, то има възможност съвсем спокойно да разглежда какво се случва около него - оживена улица, светлините на града, нови лица, защото може да завърта глава настрани. Но когато се измори от стимулацията, може спокойно да се сгуши безопасно във вас и да си почине или пък да заспи. :) 

 - - > Опитайте носене на хълбок в слинг
 - - > Научете как да носите бебето на гръб в слинг или ергономична раница (в раница може да носите, ако бебето ви сяда стабилно самостоятелно)


 Ако все пак имате ергономична раница с опция за носене с лице напред, изчетете до край инструкцията на производителя и я спазвайте. Повечето производители не препоръчват носене с лице напред на бебета под 6 месечна възраст за повече от 15-20 минути на ден. Това е свързано с физическото и неврологично развитие на бебето ви.

Още по темата:

https://www.carryingmatters.co.uk/the-fuss-about-facing-out/


Или кратък наръчник по бебеносене 101 ( за начинаещи)

прочети още

Знаеш ли каква е разликата между кенгуру и ергономична раница? Само маркетингов трик за продажби на скъпи стоки ли е цялата суетня или всъщност има значение в какво носиш бебето си? Накратко - кенгуруто не осигурява ергономична позиция за крачетата и гръбчето на бебето.

прочети още

Коя ергономична раница да избера? Коя е по-добра/ по-хубава? От кога мога да започна да нося бебето си в раница? Коя раница е за новородено?
 Мек или твърд колан? Тези въпроси ни питате ежедневно, затова и следващите редове са посветени на тях.

прочети още

Така чаканото лято отново е при нас - слънце, жеги, дълги разходки навън и сладки раздумки с приятели. Но как да носим бебето в ергономична раница или слинг? Има ли някои по-подходящи модели от другите? А знаете ли някои хитрини за по-голям комфорт? За всичко това ще прочетете в следващите редове.

прочети още

Летните горещини са тук и всички бебеносещи родители си мислят само за едно: Как да не се сварим с бебето в слинг или раница в тази жега?!

прочети още

Препоръки за безопасно бебеносене, които ще направят ежедневието и разходките с бебе в слинг или раница още по-спокойни. Следвайте 5-те основни правила за безопасност всеки път.

прочети още

Как да облечем бебето за разходка през есента и зимата? Подходящи ли са обемните дрешки като космонавтите за ергономична раница и слинг? 

прочети още
Black Friday 2023
16 ноември 2023

Търсиш ли най-добрите оферти за ергономична раница, слинг, аксесоари и дрехи за бебеносенето? Готово, вече ги откри! От 16.11 до 19.11 избрани артикули ще бъдат намалени до 30%!

прочети още

Научи за най-честите причини за бебешки плач в ергономична раница или слинг.

прочети още

Ако търсиш раница с бързо и интуитивно регулиране, олекотена и с минималистичен дизайн - Isara Quick e точно за теб!

прочети още

Празникът на влюбените - онзи ден в годината, в който ни заливат сърца и Купидони отвсякъде. Буквално валят от телевизора, преследват ни украси в магазините и брошурите с промоции на супермаркетите в пощенската кутия. Тази година за Деня на Влюбените вече сте трима. Или четирима (или повече). С новороденото бебе цяла нощ сън е лукс, а романтичните вечери с половинката - още по-голям.  Предлагам ти няколко идеи, които не изискват предварителна подготовка и големи усилия, а може да прилагаш и след това.

прочети още

Нова мода или добре забравена традиция е бебеносенето? Какви са ползите за бебето, родителите и как носенето на бебе в слинг помага за развитието на детето ще прочетеш в интевюто.

прочети още

Великденско работно време на бебеносещия център в Русе и онлайн магазина

прочети още

Чудиш ли се дали ти трябва подобен аксесоар - протектор за презрамки? Само за украса ли служат смукалките или пък имат и друга функция? Ако не си сигурна, следващите редове ще отговорят на тези въпроси.

прочети още

Шоуруумът ще почива. Поръчките от онлайн магазина ще се обработят и изпратят на 11.08. 2022г

прочети още

Имаш уговорка с консултант по бебеносене за среща. Сигурно като повечето млади родители нямаш търпение да изпробваш различни ергономични носилки и да откриеш онази, която ще ти пасне най-добре. Ето, че заветният ден настъпва и е време да се подготвиш за консултацията. Предлагам ти няколко стъпки, с които да направиш консултацията освен полезно и приятно изживяване.

прочети още

С всяка покупка на ергономична носилка от СлингоМами получавате безплатна консултация за поставянето й.

прочети още

или каква ергономична носилка е подходяща за моето бебе? Слинг? Кенгуру? Ергономична раница?

прочети още

Знаете ли как да носите своето новородено бебе? А коя носилка да изберете - слинг, кенгуру или ергономична раница? Ако все още не сте имали време да проучите, в тази лекция ще получите отговор на всичките си въпроси за бебеносенето - кой вид ергономична носилка да изберете за своето новородено бебе, какви са разликите между тях и защо едните са по-подходящи от другите. На вашите въпроси ще отговори нашият гост лектор - Наталия Вангелова- https://www.slingomommy.com/Вангелова - консултант по бебеносене. З̳А̳ ̳З̳А̳П̳И̳С̳В̳А̳Н̳Е̳:̳ ̳ https://bit.ly/3bsfgBI

прочети още