Кенгуру или Ергономична раница - как да ги различим?

Кенгуру или Ергономична раница - как да ги различим?

23 юни 2022

Живеем в модерни и забързани времена с много информация за бебеносенето. Уви, понякога описанието на артикулите в големи онлайн магазини може да е подвеждащо за потребителите, тъй като служителите там не са сертифицирани консултанти по ергономично носене на бебе и имат много бегла представа какво е кенгуру, какво ергономична раница и слинг. Защо се получава така? Със сигурност никой не се опитва да ви заблуди, но производителите слагат модерни описания на артикулите си, за да бъдат в крак с търсенето от родителите. За съжаление, няма контролиращ орган, който да опише характеристиките на ергономичните раници и да ги направи като стандарт. Да, всички продукти за носене на бебета на пазара отговарят на европейски стандарти за безопасност, не те не посочват какви точно са критериите за ергономичност. Затова и всеки има възможност да напише на продукта си “ергономично”.

Основни разлики:

1. Кенгуруто има тясна платка, при която крачетата остават да висят надолу.
При ергономичната раница подкрепата на крачетата е от коляно до коляно - платката обхваща целите бедра на детето! Крачетата остават в дълбока клек позиция (М-образна позиция) или както си я знаете - поза "жабче". Защо е толкова важно крачетата да не висят? Защото дълбоката клек позиция е естествената, физиологична поза на крачетата при бебетата. Когато бедрата са отведени настрани и нагоре, позицията на тазобедрената става е оптимална. Това означава, че при правилно използване на ергономичната раница се осигурява постоянна позиция на бедрата с флексия между 90° до 120 и абдукция до 60°. Носенето на бебе в ергономична носилка е добра профилкатика на Дисплазия на тазобдрените стави у новороденото, което е често срещано състояние. Дисплазията е свързана с нарушение при правилното оформяне на ставните връзки на съответната става. Варира от обикновена нестабилност до пълно изместване на ставната глава от центъра на ставната ямка (ацетабулума).
 
 
 
 
 
фиг.1  Оптимална позиция на тазобедрената става          фиг. 2 Дисплазия
 
   позиция на тазобедрените стави при бебеносене    кенгуру или ергономична раница
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Илюстрации: International Hip Dysplasia Institute
 
2. Кенгуруто има твърда платка - подплатена с дунапрен и/или с твърда кора. По този начин изкуствено изправяте с натиск гръбчето на бебето и компрометирате естествената извивка на гръбначния стълб на детето, която е свързана с физическото му развитие!
 Ергономичната раница има платка от мек плат в 1 или 2 слоя. Този плат обгръща цялото тяло на бебето и следва извивките на гръбчето. Повече за структурата на ергономичната раница прочети в статията "Как да избера ергономична раница?"
 
позиция на бебе в раница 
 
3. Кенгуруто има тесни и тънки презрамки.
 Презрамките на ергономичната носилка са добре подплатени и оптимално широки, могат да се регулират фино и повечето модели имат възможност да бъдат носени с успоредни или кръстосани презрамки.
Защо е важно това - презрамките помагат да се разпредели равномерно теглото на бебето по тялото на носещия.
 
4.  Обичайно кенгуруто няма колан за кръста на носещия. Усещате тежестта само на раменете си.
 Ергономичните раници имат колан, който ляга по тялото ви и помага да се разпредели теглото на бебето равномерно при носене. Коланът може да е мек, твърд или пък да не е стеуктуриран отпред (като на раниците Kaya и Integra, например).
 
5.  Изместен център на тежестта - с бебе в кенгуру компенсирате теглото на бебето с отвеждане на торса си назад от кръста, т. е, тялото ви е в неестествена позиция и натоварвате кръста си.
Разликите са очевидни, щом веднъж ги запомните.
 
Може да си запазиш картинките на телефона и винаги си ги преглеждай, когато разглеждаш по магазините или пък онлайн. Добра идея е да изпратиш информацията на своите приятели, колеги и роднини, които нямат търпение да направят подарък на бебето и са решили това да бъде приспособление за бебеносене. :))
 
      основни разлики между кенгуру и ергономична раница

Или кратък наръчник по бебеносене 101 ( за начинаещи)

прочети още

Коя ергономична раница да избера? Коя е по-добра/ по-хубава? От кога мога да започна да нося бебето си в раница? Коя раница е за новородено?
 Мек или твърд колан? Тези въпроси ни питате ежедневно, затова и следващите редове са посветени на тях.

прочети още

Така чаканото лято отново е при нас - слънце, жеги, дълги разходки навън и сладки раздумки с приятели. Но как да носим бебето в ергономична раница или слинг? Има ли някои по-подходящи модели от другите? А знаете ли някои хитрини за по-голям комфорт? За всичко това ще прочетете в следващите редове.

прочети още

Летните горещини са тук и всички бебеносещи родители си мислят само за едно: Как да не се сварим с бебето в слинг или раница в тази жега?!

прочети още

Препоръки за безопасно бебеносене, които ще направят ежедневието и разходките с бебе в слинг или раница още по-спокойни. Следвайте 5-те основни правила за безопасност всеки път.

прочети още

Как да облечем бебето за разходка през есента и зимата? Подходящи ли са обемните дрешки като космонавтите за ергономична раница и слинг? 

прочети още
Black Friday 2023
16 ноември 2023

Търсиш ли най-добрите оферти за ергономична раница, слинг, аксесоари и дрехи за бебеносенето? Готово, вече ги откри! От 16.11 до 19.11 избрани артикули ще бъдат намалени до 30%!

прочети още

Да си гледка или да не си гледка? По-любопитно ли е бебето ви от другите? Може ли да нося бебето си с лице напред? Той/тя е много любопитен/а и иска да си гледка напред. Наистина ли бебето получава по-добра гледка, когато го носите в ергономична раница с опция за носене с лице напред (Forward Facing)?

прочети още

Научи за най-честите причини за бебешки плач в ергономична раница или слинг.

прочети още

Ако търсиш раница с бързо и интуитивно регулиране, олекотена и с минималистичен дизайн - Isara Quick e точно за теб!

прочети още

Празникът на влюбените - онзи ден в годината, в който ни заливат сърца и Купидони отвсякъде. Буквално валят от телевизора, преследват ни украси в магазините и брошурите с промоции на супермаркетите в пощенската кутия. Тази година за Деня на Влюбените вече сте трима. Или четирима (или повече). С новороденото бебе цяла нощ сън е лукс, а романтичните вечери с половинката - още по-голям.  Предлагам ти няколко идеи, които не изискват предварителна подготовка и големи усилия, а може да прилагаш и след това.

прочети още

Нова мода или добре забравена традиция е бебеносенето? Какви са ползите за бебето, родителите и как носенето на бебе в слинг помага за развитието на детето ще прочетеш в интевюто.

прочети още

Великденско работно време на бебеносещия център в Русе и онлайн магазина

прочети още

Чудиш ли се дали ти трябва подобен аксесоар - протектор за презрамки? Само за украса ли служат смукалките или пък имат и друга функция? Ако не си сигурна, следващите редове ще отговорят на тези въпроси.

прочети още

Шоуруумът ще почива. Поръчките от онлайн магазина ще се обработят и изпратят на 11.08. 2022г

прочети още

Имаш уговорка с консултант по бебеносене за среща. Сигурно като повечето млади родители нямаш търпение да изпробваш различни ергономични носилки и да откриеш онази, която ще ти пасне най-добре. Ето, че заветният ден настъпва и е време да се подготвиш за консултацията. Предлагам ти няколко стъпки, с които да направиш консултацията освен полезно и приятно изживяване.

прочети още

С всяка покупка на ергономична носилка от СлингоМами получавате безплатна консултация за поставянето й.

прочети още

или каква ергономична носилка е подходяща за моето бебе? Слинг? Кенгуру? Ергономична раница?

прочети още

Знаете ли как да носите своето новородено бебе? А коя носилка да изберете - слинг, кенгуру или ергономична раница? Ако все още не сте имали време да проучите, в тази лекция ще получите отговор на всичките си въпроси за бебеносенето - кой вид ергономична носилка да изберете за своето новородено бебе, какви са разликите между тях и защо едните са по-подходящи от другите. На вашите въпроси ще отговори нашият гост лектор - Наталия Вангелова- https://www.slingomommy.com/Вангелова - консултант по бебеносене. З̳А̳ ̳З̳А̳П̳И̳С̳В̳А̳Н̳Е̳:̳ ̳ https://bit.ly/3bsfgBI

прочети още