Как да избера Ергономична Раница?

Как да избера Ергономична Раница?

27 май 2021

Какво е ергономичната раница?

Това е приспособление за носене на бебе, което има колан за кръста на носещия, презрамки и достатъчно широк панел/платка, в която бебето остава подкрепено от коляно до коляно в дълбока клек позиция, обхващайки цялото му тяло. Изработва се от меки платове и естествени материи, които са специално подбрани, тествани и сертифицирани, за да бъдат безопасни за вас и съкровището ви. Могат да бъдат направени от памучен канвас плат или от слингови платове, да имат мрежа на панела или пък да нямат. Цялото изделие е небоходимо да бъде проверено дали отговаря на стандарти за качество и безопасност, преди да бъде масово разпространено на пазара за употреба от крайни потребители.

Малко повече за структурата:

Всички ергономични раници имат еднакви типове елементи, които се различават за различните модели и това определя до колко една раница е комфортна за човека, който я носи. Обърках ли ви? :)) Ето какво точно имам предвид.

Колан: Този елемент е от най-голяма важност за удобството при носене ЗА ВАС. Бебето не го интересува дали раницата ви е с мек, твърд (подплатен с по-твърд материал) колан или пък няма структуриран колан отпред. Закопчаването му е с катарама на кръста. Някои марки предлагат допълнителна подложка към колана за кръста - лумбална опора. Такива са LennyUpgrade, Love&Carry AirX. А можете да закупите и универсална лумбална опора на Isara или Lenny Lamb. 

Преди да избверете своята раница, е добре да я тествате на консултация или под наем. Защо е необходимо това ли? Защото ако коланът не ви пасва на телосложението, бебето няма да е позиционирано оптимално в ергономична позиция. Коланът на раницата ще увисва напред, между него и тялото ви ще остава разстояние - луфт, в който бебето ще потъва. В този случай цялото напрежение от колана остава в една точка на кръста, а това е предпоставка за болка и дискомфорт при бебеносене.

Презрамки: Презрамките остават върху рамената ви при носене на бебето и служат за равномерното разпределение на тежестта му по торса ви. Презрамките на една хубава ергономична раница са широки и добре подплатени (падинг). Различните марки и модели предлагат успоредно захващане на презрамките или пък възможност за кръстосването им на гърба ви. И в двата случая имате възможност да регулирате колко да бъдат затегнати с издърпването на допълнителните ремъци към тях. Обикновено презрамките имат 1 залавна точка - в средата на панела, но има модели, които предлагат възможност за захват към колана - напр. КAVKA Multi-age, Isara Quick FB, Love&Carry One+ или пък удължаването им с допълнителен ремък - напр, LennyUpgrade, Isara The One, Isara The Trendsetter. Закопчаването на презрамките към колана или удължаването им с ремък позволява да носите бебе под 4.5м възраст в ергономичната раница.

Панел/ Платка: Елементът с най-голямо значение за бебето! В зависимост от типа на панела, разделяме раниците на различни размери.
Когато панелът не се регулира на височина и ширина, раницата е размер стандарт/ тодлър. Такъв тип ергономична носилка е подходяща за бебета над 4.5м и ръст от поне 65см/ 85см.  Обикновено имат захват на презрамките само в средата на панела. Такива раници са LennyGo, Love&Carry AirX. Тодлър размерите са за деца с ръст над 85см.

Когато платката се регулира на височина и ширина, раницата е регулируема. Това дава възможност най-фино да намалите размера на панела, за да пасне на ръстта и разкрача на вашето бебе. 


ВАЖНО:
Ширината на платката трябва да обхваща бедрата на детето ви от коляно до коляно, а на височина да достига до основата на тила!

Най-честият избор на семействата са Lenny Upgrade, Kavka Multi-age, Isara Quick, Isara the Trendsetter, Isara the One, тъй като тези модели растат с бебето и може да се използват от най-ранна възраст до 2-3г. Отскоро на пазара се появи и LennyLight - втората регулируема ергономична раница в семейството на Lenny Lamb. Позволява фино регулиране на панела на ширина и височина, подобно на Lenny Upgrade, но е доста по-лека (около 600-700гр).

Качулка: Служи да прикрепя главата на бебето по време на сън, да предпазва от слънце, вятър, дъжд или пък да я покрие по време на кърмене в ергономичната раница. Може да бъде подвижна ( да се закрепя с копчета към панела) или пък да е неподвожна - зашита към панела. Качулката се закрепя към презрамките с копче, ластиче или с щипка. При LennyLight качулката липсва. 

За развитието на бебето и ергономичната позиция:

За да носите бебето си в Ергономична раница, то трябва да бъде достатъчно готово и укрепнало физически за това - да задържа главата си, а по когато прекарва време по коремче, да се набира на лакти. Обикновено в края на третия месец вече е готово да бъде носено в раница. Ако бебето ви е под тази възраст, погледнете статията "Бебеносене на новороденото"

 

Как да изберем ергономична раница?

Истината е, че няма как да отгатнем кой модел и тип колан ще ви паснат на телосложението и ще ви бъде удобно. Защото усещането за комфорт е много субективно понятие.

Преди да изберете своята ергономична раница, помислете за това: 

1. Колко е голямо бебето ви? Ако детето ви все още е под 4м възраст изберете хибридните раници Isara Quick Full Buckle или мех дай слинговете на Love&Carry.  Добър избор за малките са и регулируемите раници, които имат залавяне на презрамките към колана.

Ако бебето ви вече е с ръст над 65см, може да се ориентирате към моделите стандартен размер и регулируемите раници от бебе до тодлър - LennyGo, LennyUpgrade, LennyLight, Kavka Multi-age, Isara the One, Love&Carry AirX.

2. Колко време ще носите бебето? Да, повечето от нас (преди да станат родители) смятат, че с прохождането детето няма нужда да бъде носено повече, нито ще се вози в количка. Истината е, че това не е точно така, тъй като наскоро проходилите деца не са особено кооперативни, рядко вървят в нашата посока с нашето темпо, бързо се измарят и искат да бъдат гушнати за почивка или пък за утеха. :)) Lenny Upgrade, LennyLight, Kavka Multi-age, Isara the One дават възможност да носите детето от най-ранна възраст до 3-4г и повече (preschool моделите). Така купувате само една раница, която използвате поне 3-4г! Добра инвестиция, нали?

3. От какви материали е изработена раницата - устойчив и здрав памучен канвас плат на АirX и по-бюджетната серия на Isara, меките и проветриви слинговите раници на LennyLamb и Isara, които нежно обгръщат тялото на бебето и го подкрепят максимално. С мрежест панел или пък от лен за лятото - раниците на KAVKA. Която и материя да изберете, бебето ви ще се чувства еднакво добре при носене от гледна точка на функционалност и ергономична позиция.

4. Няма значение дали родителите са едри или дребни! Коланите на раниците могат да се удължават спрямо обиколкоата на талията на носещия благодарение на ремъците на катарамите. Презрамките също могат да се регулират на дължина. Така че няма значение дали вие сте с ръст от 150см или 190см, нито дали сте 50кг или 130кг :) Ще можете да носите заедно с половинката си един модел раница. Много рядко се случва в едно семейство майката и таткото да носят в 2 различни раници, тъй като у нас основно майките се грижат за детето по време на майчинството. 

В заключение:

На пазара вече има толкова много марки и модели ергономични носилки. Съвсем нормално е човек, който не се занимава с бебеносене отдавна да се ориентира трудно и да може да избере сам без да чете статии в блогове, ревюта, да изгледа всички налични клипове в интернет и фейсбук. Но имаме ли време с малкото бебе за такова голямо проучване? Най-вероятно не, затова и най-лесно бихте се ориентирали коя носилка ще ви пасне с консултация по бебеносене на място. Ако все пак във вашия град няма консултант по бебеносене, специализиран магазин или библиотека, то в такъв случай може да се възползвате от носилка под наем и онлайн консултация.

 


Така чаканото лято отново е при нас - слънце, жеги, дълги разходки навън и сладки раздумки с приятели. Но как да носим бебето в ергономична раница или слинг? Има ли някои по-подходящи модели от другите? А знаете ли някои хитрини за по-голям комфорт? За всичко това ще прочетете в следващите редове.

прочети още

Или кратък наръчник по бебеносене 101 ( за начинаещи)

прочети още

Летните горещини са тук и всички бебеносещи родители си мислят само за едно: Как да не се сварим с бебето в слинг или раница в тази жега?!

прочети още

Знаеш ли каква е разликата между кенгуру и ергономична раница? Само маркетингов трик за продажби на скъпи стоки ли е цялата суетня или всъщност има значение в какво носиш бебето си? Накратко - кенгуруто не осигурява ергономична позиция за крачетата и гръбчето на бебето.

прочети още

Препоръки за безопасно бебеносене, които ще направят ежедневието и разходките с бебе в слинг или раница още по-спокойни. Следвайте 5-те основни правила за безопасност всеки път.

прочети още

Как да облечем бебето за разходка през есента и зимата? Подходящи ли са обемните дрешки като космонавтите за ергономична раница и слинг? 

прочети още

Научи за най-честите причини за бебешки плач в ергономична раница или слинг.

прочети още

Ако търсиш раница с бързо и интуитивно регулиране, олекотена и с минималистичен дизайн - Isara Quick e точно за теб!

прочети още

Да си гледка или да не си гледка? По-любопитно ли е бебето ви от другите? Може ли да нося бебето си с лице напред? Той/тя е много любопитен/а и иска да си гледка напред. Наистина ли бебето получава по-добра гледка, когато го носите в ергономична раница с опция за носене с лице напред (Forward Facing)?

прочети още
Black Friday 2023
16 ноември 2023

Търсиш ли най-добрите оферти за ергономична раница, слинг, аксесоари и дрехи за бебеносенето? Готово, вече ги откри! От 16.11 до 19.11 избрани артикули ще бъдат намалени до 30%!

прочети още

Празникът на влюбените - онзи ден в годината, в който ни заливат сърца и Купидони отвсякъде. Буквално валят от телевизора, преследват ни украси в магазините и брошурите с промоции на супермаркетите в пощенската кутия. Тази година за Деня на Влюбените вече сте трима. Или четирима (или повече). С новороденото бебе цяла нощ сън е лукс, а романтичните вечери с половинката - още по-голям.  Предлагам ти няколко идеи, които не изискват предварителна подготовка и големи усилия, а може да прилагаш и след това.

прочети още

Нова мода или добре забравена традиция е бебеносенето? Какви са ползите за бебето, родителите и как носенето на бебе в слинг помага за развитието на детето ще прочетеш в интевюто.

прочети още

Великденско работно време на бебеносещия център в Русе и онлайн магазина

прочети още

Чудиш ли се дали ти трябва подобен аксесоар - протектор за презрамки? Само за украса ли служат смукалките или пък имат и друга функция? Ако не си сигурна, следващите редове ще отговорят на тези въпроси.

прочети още

Шоуруумът ще почива. Поръчките от онлайн магазина ще се обработят и изпратят на 11.08. 2022г

прочети още

Имаш уговорка с консултант по бебеносене за среща. Сигурно като повечето млади родители нямаш търпение да изпробваш различни ергономични носилки и да откриеш онази, която ще ти пасне най-добре. Ето, че заветният ден настъпва и е време да се подготвиш за консултацията. Предлагам ти няколко стъпки, с които да направиш консултацията освен полезно и приятно изживяване.

прочети още

С всяка покупка на ергономична носилка от СлингоМами получавате безплатна консултация за поставянето й.

прочети още

или каква ергономична носилка е подходяща за моето бебе? Слинг? Кенгуру? Ергономична раница?

прочети още

Знаете ли как да носите своето новородено бебе? А коя носилка да изберете - слинг, кенгуру или ергономична раница? Ако все още не сте имали време да проучите, в тази лекция ще получите отговор на всичките си въпроси за бебеносенето - кой вид ергономична носилка да изберете за своето новородено бебе, какви са разликите между тях и защо едните са по-подходящи от другите. На вашите въпроси ще отговори нашият гост лектор - Наталия Вангелова- https://www.slingomommy.com/Вангелова - консултант по бебеносене. З̳А̳ ̳З̳А̳П̳И̳С̳В̳А̳Н̳Е̳:̳ ̳ https://bit.ly/3bsfgBI

прочети още