Безопасно Бебеносене

Безопасно Бебеносене

3 април 2022

За да е полезно, приятно и безопасно бебеносенето, задължително спазваме 5 основни правила. На английски абревиатурата е TICKS.

  1. Стегнато - бебето да не е отпуснато в слинга или ергономичната раница. Трябва да е толкова стегнато, че да ви е комфортно и на вас,  и на него. Малките бебета се отделят 1-2 пръста от тялото ни при навеждане леко напред.
  2. Добра видимост - винаги трябва да виждате лицето на бебето. Дихателните пътища трябва да са свободни.
  3. На целувка разстояние - главата на бебето да е на 4-5 пръста под брадичката ви, така че при навеждане напред, да можете да го целунете по темето.
  4. Брадичката нагоре - следете брадичката на бебето да не се накланя надолу към гърдите и гръдната кост, тъй като това затруднява дишането му. Съвсем инстинктивно  бебето отвежда глава назад и брадичката сочи нагоре.
  5. Поддръжка на гърба - бебето трябва да е добре подкрепено от слинга. Крачетата остават с повдигнати високо към коремчето коленца (като буквата М), а гръбчето е с дъговидна извивка, наподобяваща “С”. Не трябва да се оказва излишен натиск върху него. Добрата поддръжка на крачетата от коляно до коляно е и превенция от дисплазия на тазобедрените стави при новородените. 

позиция на бебето при бебеносене

На картинката е илюстрирана правилната позиция на гръбчето и крачетата на бебето и как те се променят с порастването на детето и промяната в мускулния тонус и физическото му развитие. 

Допълнителни препоръки за безопасно бебеносене:

Никога не използвайте своята ергономична раница или слинг в автомобила вместо столче. Тяхното предназначение е съвсем различно и това е опасно за здравето и живота на бебето ви.

Никога не носете бебето си в слинг или ергономична раница, ако не се чувствате добре, имате световъртеж, губите равновесие или приемате лекарства, които могат да повлияят на ходенето ви.

Всички родители знаем колко е удобно да носиш бебето си до гърди и да имаш две свободни ръце, за да отметнеш домакинските задължения. Но не забравяйте, че бебето ви е с вас постоянно, затова винаги бъдете с повишено внимание покрай горещи повърхности и никога не използвайте агресивни почистващи препарати с бебе в ергономична носилка.

И накрая, не забравяйте да се забавлявате и да наблюдавате своето дете. :)

Снимка: https://www.isara.ro


Така чаканото лято отново е при нас - слънце, жеги, дълги разходки навън и сладки раздумки с приятели. Но как да носим бебето в ергономична раница или слинг? Има ли някои по-подходящи модели от другите? А знаете ли някои хитрини за по-голям комфорт? За всичко това ще прочетете в следващите редове.

прочети още

Или кратък наръчник по бебеносене 101 ( за начинаещи)

прочети още

Летните горещини са тук и всички бебеносещи родители си мислят само за едно: Как да не се сварим с бебето в слинг или раница в тази жега?!

прочети още

Знаеш ли каква е разликата между кенгуру и ергономична раница? Само маркетингов трик за продажби на скъпи стоки ли е цялата суетня или всъщност има значение в какво носиш бебето си? Накратко - кенгуруто не осигурява ергономична позиция за крачетата и гръбчето на бебето.

прочети още

Коя ергономична раница да избера? Коя е по-добра/ по-хубава? От кога мога да започна да нося бебето си в раница? Коя раница е за новородено?
 Мек или твърд колан? Тези въпроси ни питате ежедневно, затова и следващите редове са посветени на тях.

прочети още

Как да облечем бебето за разходка през есента и зимата? Подходящи ли са обемните дрешки като космонавтите за ергономична раница и слинг? 

прочети още

Научи за най-честите причини за бебешки плач в ергономична раница или слинг.

прочети още

Ако търсиш раница с бързо и интуитивно регулиране, олекотена и с минималистичен дизайн - Isara Quick e точно за теб!

прочети още

Да си гледка или да не си гледка? По-любопитно ли е бебето ви от другите? Може ли да нося бебето си с лице напред? Той/тя е много любопитен/а и иска да си гледка напред. Наистина ли бебето получава по-добра гледка, когато го носите в ергономична раница с опция за носене с лице напред (Forward Facing)?

прочети още
Black Friday 2023
16 ноември 2023

Търсиш ли най-добрите оферти за ергономична раница, слинг, аксесоари и дрехи за бебеносенето? Готово, вече ги откри! От 16.11 до 19.11 избрани артикули ще бъдат намалени до 30%!

прочети още

Празникът на влюбените - онзи ден в годината, в който ни заливат сърца и Купидони отвсякъде. Буквално валят от телевизора, преследват ни украси в магазините и брошурите с промоции на супермаркетите в пощенската кутия. Тази година за Деня на Влюбените вече сте трима. Или четирима (или повече). С новороденото бебе цяла нощ сън е лукс, а романтичните вечери с половинката - още по-голям.  Предлагам ти няколко идеи, които не изискват предварителна подготовка и големи усилия, а може да прилагаш и след това.

прочети още

Нова мода или добре забравена традиция е бебеносенето? Какви са ползите за бебето, родителите и как носенето на бебе в слинг помага за развитието на детето ще прочетеш в интевюто.

прочети още

Великденско работно време на бебеносещия център в Русе и онлайн магазина

прочети още

Чудиш ли се дали ти трябва подобен аксесоар - протектор за презрамки? Само за украса ли служат смукалките или пък имат и друга функция? Ако не си сигурна, следващите редове ще отговорят на тези въпроси.

прочети още

Шоуруумът ще почива. Поръчките от онлайн магазина ще се обработят и изпратят на 11.08. 2022г

прочети още

Имаш уговорка с консултант по бебеносене за среща. Сигурно като повечето млади родители нямаш търпение да изпробваш различни ергономични носилки и да откриеш онази, която ще ти пасне най-добре. Ето, че заветният ден настъпва и е време да се подготвиш за консултацията. Предлагам ти няколко стъпки, с които да направиш консултацията освен полезно и приятно изживяване.

прочети още

С всяка покупка на ергономична носилка от СлингоМами получавате безплатна консултация за поставянето й.

прочети още

или каква ергономична носилка е подходяща за моето бебе? Слинг? Кенгуру? Ергономична раница?

прочети още

Знаете ли как да носите своето новородено бебе? А коя носилка да изберете - слинг, кенгуру или ергономична раница? Ако все още не сте имали време да проучите, в тази лекция ще получите отговор на всичките си въпроси за бебеносенето - кой вид ергономична носилка да изберете за своето новородено бебе, какви са разликите между тях и защо едните са по-подходящи от другите. На вашите въпроси ще отговори нашият гост лектор - Наталия Вангелова- https://www.slingomommy.com/Вангелова - консултант по бебеносене. З̳А̳ ̳З̳А̳П̳И̳С̳В̳А̳Н̳Е̳:̳ ̳ https://bit.ly/3bsfgBI

прочети още