Съвети за бебеносене през зимата

Съвети за бебеносене през зимата

15 октомври 2022

И ето че есента дойде, времето захладня и слънцето “хапе” навън. Никой не иска да остане затворен вкъщи, докато температурите навън не се повишат и не стане по-топло и приятно за разходка. Облеклото на бебето в количката е ясно - дебело термо чувалче, космонавтче или топло одеяло ще ви гарантират спокойна  разходка. Но как да облечем детето за бебеносещо приключение в слинг или ергономична раница? Ето някои съвети от нашия консултант по бебеносене.

Забравете за обемните космонавтчета и дрешки за бебета, когато излизате на разходка с ергономична раница или слинг.

Дебелите пухени якета, гащеризони и космонавти не са подходящи по няколко причини. Първо, в обемните дрешки не можем да нагласим крачетата на бебето в оптимална ергономична позиция (поза жабче, дълбока клек позиция или М-образна позиция - едно и също е :) ). За малките бебета е важно крачетата да бъдат правилно позиционирани, за да осигурим на тазобедрените стави естествената позиция за възрастта на детето.

Второ, пухените връхни дрешки топлят благодарение на въздуха, който остава между ватата или пуха в тях. Тази въздушна възглавничка се смачква при бебеносене и не топли толкова, колкото очакваме.

Какво да облечем бебето за разходка в студените дни тогава?

Има няколко възможности - специализирано яке за бебеносене, суичър, допълнителна приставка или покривало за бебеносене. 

 

Яке за бебеносене

Якетата за бебеносене са съвсем обикновени якета, които имат включени в комплекта към тях допълнителни приставки - за бременно коремче и по-широка с качулка (или без), която да използвате с бебето в ергономична носилка. Обикновено тези якета са изработени от леки материи, които обаче спират вятъра и са непромокаеми. Такова е Функционалното яке за бременност и бебеносене на Greyse. То е изработено от красив и леко подплатен с полар софтшел. Якето дава възможност да се регулира качулката на приставката за бебеносене и я прави подходяща от новородено бебе до тодлър. А когато децата пораснат и няма кого да носите в ергономична раница, може да се носи като връхна дреха. Подходящо е за по-студените дни до около -5 градуса.

Предимства: Облича се бързо и лесно; Използва се дълъг период от време; Удобно и красиво
Недостатък: Може да се носи само от единия родител (или и двамата, ако носят еднакъв размер дрехи); По-висока цена; 

Как да облечем бебето под яке за бебеносене? 


Не са нужни по-специални дрешки. За по-студените и мразовити дни препоръчваме да затопляте допълнително крачетата с Ботушки за бебеносене и шапка.

 

Суичър за бебеносене

Подобно на якето, суичърът е самостоятелна дреха, която обличаме за разходка с бебе в слинг. Подходящ е за преходния сезон до около 5 градуса, но за по-студено, ветровито и мокро време не е подходящ. Може да бъде изработен от полар, триконечна вата и друг подходящ материал. 
Предимства: Облича се бързо и лесно.
Недостатък: Може да се носи само от единия родител (или и двамата, ако носят еднакъв размер дрехи); Сравнително висока цена.

*Бонус Съвет: Можете да използвате и по-голям размер жилетка тип "Прегърни ме" за по-малките бебета.

 

Как да облечем бебето под суичър за бебеносене?

При по-топло време (15-20 градуса) няма да са необходими допълнителни дрешки, но под 15 градуса може да се наложи да облечете още 1 слой дрешки на детето. Например жилетка, гети или ботушки, шапка. Приставка за бебеносене

Това е допълнителна платка, която се прикача към якето с щипки, копчета или пришиване на допълнителен цип. С приставката няма нужда да сменяте якето си, а може да превърнете вашето собствено яке в бебеносещо. Може да бъде изработена от различни материи, да е подплатена като яке или пък от полар.

 Предимство е ниската цена, но огромният недостатък е, че някой трябва да го изработи по поръчка, да се пришият ципове (има над 500 различни вида ципове и вероятността да съвпадне с вашия е доста малка) или пък щипките няма да уплътняват добре и ще усещате студения вятър през пролуките. 

 

Как да облечем бебето под суичър за бебеносене?

В зависимост от материала на изработка, съобразяваме облеклото на бебето.

 

Покривало за бебеносене

Това е доста удобен, мултифункционален и сравнително бюджетен аксесоар за разходка с малко бебе в студените сезони. Има различни видове покривала, които са леко подплатени и подходящи за по-топлите дни и такива, които са с доста плътна подплата за мразовити дни. Могат да бъдат изработени от полар, памук, софтшел и други подходящи материи. Нашият съвет е да изберете покривало от софтшел, тъй като тази материя е водоустойчива и спира вятъра. Така детенцето ви ще е защитено от вятър, дъжд, сняг и ще остане сгушено на топло до мама. Повечето модели имат включена шапка или качулка в комплекта си.

Предимства: 

 • Позволява използването й от всички в домакинството, тъй като се регулира напълно за малко бебе и тодлър, както и спрямо телосложението на носещия.
 • Подходящо е за малки бебета и вече проходили деца;
 • При разходка с тодлъра не е необходимо да съблечете цялото си яке, за да извадите детето.
 • Доста по-бюджетен вариант е спрямо якето и хубав суичър за бебеносене; 
 • Мултифункционално е - става за покривало на количка, одеялце в колата за столчето;

Недостатъци:

 • Слага се по-бавно от обличането на яке.

 

Как да облечем бебето под покривалото за бебеносене?

В зависимост от вида покривало, което изберете, може да се наложи да облечете още 1-2 слоя дрешки за бебето и допълнително да затоплите крайниците със софтшел ботушки или плетени гети. Покривалото за бебеносене на ISARA е доста добре подплатено и подходящо и за мразовитите дни. Покривалото на Lenny Lamb е по-леко подплатено.

 

Да обобщим:

1. Обличайте детето на слоеве в тънки и необемни дрешки от подходящи материи.
Мерино дрешките са чест избор, тъй като имат свойството да осигуряват отлична терморегулация. Какво означава това? Мериното поддържа оптималната температура за детето и няма нужда да се притеснявате дали му е студено или пък твърде топло. Също така, не задържат влагата от изпотяването - гръбчето на детето ви ще остане сухо. Причината за това е друго уникално свойство на мерино вълната - адсорция. При този процес водните молекули се улавят от порестите влакна на тъканта и дрехата не се усеща особено мокра докато не попие повече от 30% от теглото си във вода. Благодарение на това, молекулите на водата се разпадат при адсорцията на порестите влакна. А всички помним от часовете по химия в училище, че при този процес се отделя топлина. Ето как мерино дрешките топлят бебето! Уникално, нали? 

За по-студените дни са подходящи целите гащеризончета тип ромпър на Lenny Lamb. Те са изработени от плътна триконечна вата и могат да бъдат носени вместо връхна дреха. Особено подходящи са за пълзящи и вече проходили деца.

Не забравяйте, че когато носим бебето в ергономична раница или слинг допълнително затопляме детето от допира тяло в тяло, а ергономичната носилка е още 1 слой дрешка (при слинговете Caboo и еластичните слингове са дори още 3 слоя).

2. За студените сезони - ранна пролет, есен и зима е добре да предвидим както нашето, така и облеклото на бебето за разходка навън. Новородените и малки бебета, които все още не са проходили, е най-удобно да бъдат носени в слинг или раница под специализирана дреха за бебеносене - покривалото на Isara Winter Clever Cover или яке с приставка за бебеносене на Greyse, Love&Carry и Hugs-A kiss away. Дебелите пухкави космонавти не са подходящо облекло за бебе в слинг или раница, тъй като създават голям обем и детето не може да заеме правилна ергономична позиция. Винаги е добре да се обличате на слоеве - мерино боди, блузка и горнище, топли чорапки, панталонки от мерино и гетички за крачетата. Много удобна е и поларената поло-яка с качулка на LennyLamb  за мама и бебе, с която допълнително ще се предпазите от студ и вятър.

3. Кое да избера - покривало или яке с приставка за бебеносене?

Безспорно това е един много труден въпрос, чийто отговор зависи от това какво вие предпочитате. Ето малко насоки:

 • Покривалото за бебеносене позволява на няколко човека вкъщи да го използват за разходка, тъй като е универсален размер и пасва на всяко телосложение - високи, ниски, едри и фини родители. 
 • Покривалото е по-бюджетен вариант.
 • Не е нужно да имате специализирано яке с приставка, ако имате покривало - слагате бебето в носилката, завързвате покривалото по любимия ви начин, обличате своята връхна дреха и сте готови за разходка.
 • Якетата с приставка се произвеждат в различни стандартни размери и може да се носят с или без детето. Това изисква да имате 2 отделни специализирани връхни дрехи, ако с вашата половинка носите различен размер.
 • Обикновено има комплект от 2 приставки - една за бременност и отделно втора за бебеносене, която е по-широка и позволява да се регулира спрямо големината на детето.
 • Подготовката за излизане е доста по-лесна и бърза - нагласяте бебето си в ергономичната носилка, обличате якето и закопчавате ципа. 

Или кратък наръчник по бебеносене 101 ( за начинаещи)

прочети още

Знаеш ли каква е разликата между кенгуру и ергономична раница? Само маркетингов трик за продажби на скъпи стоки ли е цялата суетня или всъщност има значение в какво носиш бебето си? Накратко - кенгуруто не осигурява ергономична позиция за крачетата и гръбчето на бебето.

прочети още

Коя ергономична раница да избера? Коя е по-добра/ по-хубава? От кога мога да започна да нося бебето си в раница? Коя раница е за новородено?
 Мек или твърд колан? Тези въпроси ни питате ежедневно, затова и следващите редове са посветени на тях.

прочети още

Така чаканото лято отново е при нас - слънце, жеги, дълги разходки навън и сладки раздумки с приятели. Но как да носим бебето в ергономична раница или слинг? Има ли някои по-подходящи модели от другите? А знаете ли някои хитрини за по-голям комфорт? За всичко това ще прочетете в следващите редове.

прочети още

Летните горещини са тук и всички бебеносещи родители си мислят само за едно: Как да не се сварим с бебето в слинг или раница в тази жега?!

прочети още

Препоръки за безопасно бебеносене, които ще направят ежедневието и разходките с бебе в слинг или раница още по-спокойни. Следвайте 5-те основни правила за безопасност всеки път.

прочети още
Black Friday 2023
16 ноември 2023

Търсиш ли най-добрите оферти за ергономична раница, слинг, аксесоари и дрехи за бебеносенето? Готово, вече ги откри! От 16.11 до 19.11 избрани артикули ще бъдат намалени до 30%!

прочети още

Да си гледка или да не си гледка? По-любопитно ли е бебето ви от другите? Може ли да нося бебето си с лице напред? Той/тя е много любопитен/а и иска да си гледка напред. Наистина ли бебето получава по-добра гледка, когато го носите в ергономична раница с опция за носене с лице напред (Forward Facing)?

прочети още

Научи за най-честите причини за бебешки плач в ергономична раница или слинг.

прочети още

Ако търсиш раница с бързо и интуитивно регулиране, олекотена и с минималистичен дизайн - Isara Quick e точно за теб!

прочети още

Празникът на влюбените - онзи ден в годината, в който ни заливат сърца и Купидони отвсякъде. Буквално валят от телевизора, преследват ни украси в магазините и брошурите с промоции на супермаркетите в пощенската кутия. Тази година за Деня на Влюбените вече сте трима. Или четирима (или повече). С новороденото бебе цяла нощ сън е лукс, а романтичните вечери с половинката - още по-голям.  Предлагам ти няколко идеи, които не изискват предварителна подготовка и големи усилия, а може да прилагаш и след това.

прочети още

Нова мода или добре забравена традиция е бебеносенето? Какви са ползите за бебето, родителите и как носенето на бебе в слинг помага за развитието на детето ще прочетеш в интевюто.

прочети още

Великденско работно време на бебеносещия център в Русе и онлайн магазина

прочети още

Чудиш ли се дали ти трябва подобен аксесоар - протектор за презрамки? Само за украса ли служат смукалките или пък имат и друга функция? Ако не си сигурна, следващите редове ще отговорят на тези въпроси.

прочети още

Шоуруумът ще почива. Поръчките от онлайн магазина ще се обработят и изпратят на 11.08. 2022г

прочети още

Имаш уговорка с консултант по бебеносене за среща. Сигурно като повечето млади родители нямаш търпение да изпробваш различни ергономични носилки и да откриеш онази, която ще ти пасне най-добре. Ето, че заветният ден настъпва и е време да се подготвиш за консултацията. Предлагам ти няколко стъпки, с които да направиш консултацията освен полезно и приятно изживяване.

прочети още

С всяка покупка на ергономична носилка от СлингоМами получавате безплатна консултация за поставянето й.

прочети още

или каква ергономична носилка е подходяща за моето бебе? Слинг? Кенгуру? Ергономична раница?

прочети още

Знаете ли как да носите своето новородено бебе? А коя носилка да изберете - слинг, кенгуру или ергономична раница? Ако все още не сте имали време да проучите, в тази лекция ще получите отговор на всичките си въпроси за бебеносенето - кой вид ергономична носилка да изберете за своето новородено бебе, какви са разликите между тях и защо едните са по-подходящи от другите. На вашите въпроси ще отговори нашият гост лектор - Наталия Вангелова- https://www.slingomommy.com/Вангелова - консултант по бебеносене. З̳А̳ ̳З̳А̳П̳И̳С̳В̳А̳Н̳Е̳:̳ ̳ https://bit.ly/3bsfgBI

прочети още