Бебеносене на новороденото бебе

Бебеносене на новороденото бебе

2 юни 2021
Знаете ли как да носите своето новородено бебе?
Често ме питате коя ергономична раница препоръчвам за носене на новороденото и много от вас се учудват, когато прочетат или чуят, че такава няма. Да, на опаковките на много марки можете да прочетете, че са подходящи от 0+м, но истината е, че раниците не осигуряват максимално добра и оптимална подкрепа на бебето.
Най-добрите ергономични носилки за новородените и малки бебета са слинговете:
  • Слинг с халки (ринг слинг)

Тъкан слинг-шал: дълго парче нееластичнен тъкан плат с определена ширина и дължина, които определят размера му. За да носим новородено бебе, може да използваме слинг с размер 4-5-6 или 3.6м, 4.2 м, 4.6м и ширина между 60-70см. За изтъкаването на тези слингове могат да се използват различни видове оплетки, както и суровини (памук, лен, коприна, вълна и т.н.). Повече за тях и характеристиките им ще си поговорим допълнително.


Много често родителите се плашат от дължината на тъкания слинг-шал, но това е най-уиверсалната носилка от новородено бебе чак до проходило дете. Тъканият слинг ви позволява да упражнявате различни връзвания според възрастта на бебето. Платът нежно обгръща тялото на детето като дрешка и го поддържа в оптимална ергономична позиция, като му осигурява максимална подкрепа.

Всъщност, връзването на тъкан слинг не е по-трудно от използването на мех дай или раница, щом веднъж схванете движенията и принципите за безопасното му използване. Именно това правим на консултациите - уча ви как да използвате правилно своя слинг. Първоначално се упражнявате с някоя от демо куклите, а след като придобиете увереност (обикновено след 2-3 връзвания с куклата), слагаме и вашето съкровище в слинга.

Ринг Слинг: изработен е по-късо парче тъкан слинг, който в единя си край завършва с 2 халки. Дължината му е околко 2.10м, а ширината между 60-70см.
Предимствата му са бързото и лесно поставяне, а недостатъкът е, че тежестта на бебето се носи само на едното рамо на носещия. 

Еластичен Слинг: дълго парче плат от трикотажна материя. Стандартно са около 5м дълги и около 60см широки.
Еластичният слинг е много разпространен у нас заради конкурентната му по-ниска цена. Името му подсказва, че слингът може да се разтяга много на ширина и дължина. Именно заради тази характеристика е необходимо той задължително да бъде носе в 3 слоя плат върху бебето, за да поддържа оптимално ергономичната му позиция. Може да бъде завързан по 2 начина - предварително завързан или като вариация на връзване с тъкан слинг в 3 слоя! Обикновено на родителите им е комфорто да носят в еластичен слинг само първите 3-4 месеца.

Мех дай слинг: Това е хибриден структуриран слинг от азиатските страни. Има оформена регулируема платка като на ергономичните раници, колан и презрамки. Изработва се от тъкана слингова материя. Разликата между раница и мех дай слинг са презрамките - за разлика от раниците, тук презрамките са дълги, свободни парчета плат. За новородените бебета (от 1 навършен месец) тези презрамки се кръстосват под дупето на бебето и се завързват на кръста на носещия. За бебета над 4.5м презрамките може да се разпределят по долната част на гръбчето в 2 допълнителни слоя за още опора при носене. С мех дай слинг може да носите своето бебе от 1 месец до около 83-4см ръст.

Хибриден еластичен слинг Caboo: Слинг, изработен от еластична трикотажна памучна материя. Изработен е от 2 части, които заедно образуват поставянето в еластичен слинг. Интересното при него е, че можете бързо и лесно да регулирате колко да бъде затегнат плата около бебето, като издърпвате плата през халките. Заради еластичната си материя, трите слоя са задължителни за оптимална подкрепа на ергономичната позиция на бебето.


ISARA Quick: Isara Quick е хибридна ергономична раница, която позволява да носите бебето си максимално рано след раждането. Има регулируем панел/ платка, който расте с бебето и може да я използвате и след прохождането на детето. Иновативният дизайн на тази раница позволява презрамките да се закопчават една за друга под дупето на бебето, което имитира носенето в мех дай слинг. Така се запазва ествствената С-образна извивка на бебешкото гръбче без да се оказва натиск върху прешелните на гръбначния му стълб. Благодарение на тънкия плат на панела, раницата се свива за бебета от 50см ръст и подкрепя крачетата в оптимална М-образна ергономична позиция. Повече за раницата четете в статията "Isara Quick - ергономична раница от бебе до тодлър".

 

Boba Bliss - хибридна ергономична носилка, микс между ергономична раница и еластичен слинг. Може да се ползва с новородено бебе, но по мои наблюдения съвсем малките бебоци под 55см остават преразкрачени е панела и се налага да се стесни с допълнителна връвчица. 

Ако тази статия ви е харесала, последвайте страничката ни във Facebook и Instagram за ощe новини и полезни съвети за бебеносенето.


Знаеш ли каква е разликата между кенгуру и ергономична раница? Само маркетингов трик за продажби на скъпи стоки ли е цялата суетня или всъщност има значение в какво носиш бебето си? Накратко - кенгуруто не осигурява ергономична позиция за крачетата и гръбчето на бебето.

прочети още

Коя ергономична раница да избера? Коя е по-добра/ по-хубава? От кога мога да започна да нося бебето си в раница? Коя раница е за новородено?
 Мек или твърд колан? Тези въпроси ни питате ежедневно, затова и следващите редове са посветени на тях.

прочети още

Така чаканото лято отново е при нас - слънце, жеги, дълги разходки навън и сладки раздумки с приятели. Но как да носим бебето в ергономична раница или слинг? Има ли някои по-подходящи модели от другите? А знаете ли някои хитрини за по-голям комфорт? За всичко това ще прочетете в следващите редове.

прочети още

Летните горещини са тук и всички бебеносещи родители си мислят само за едно: Как да не се сварим с бебето в слинг или раница в тази жега?!

прочети още

Препоръки за безопасно бебеносене, които ще направят ежедневието и разходките с бебе в слинг или раница още по-спокойни. Следвайте 5-те основни правила за безопасност всеки път.

прочети още

Как да облечем бебето за разходка през есента и зимата? Подходящи ли са обемните дрешки като космонавтите за ергономична раница и слинг? 

прочети още
Black Friday 2023
16 ноември 2023

Търсиш ли най-добрите оферти за ергономична раница, слинг, аксесоари и дрехи за бебеносенето? Готово, вече ги откри! От 16.11 до 19.11 избрани артикули ще бъдат намалени до 30%!

прочети още

Да си гледка или да не си гледка? По-любопитно ли е бебето ви от другите? Може ли да нося бебето си с лице напред? Той/тя е много любопитен/а и иска да си гледка напред. Наистина ли бебето получава по-добра гледка, когато го носите в ергономична раница с опция за носене с лице напред (Forward Facing)?

прочети още

Научи за най-честите причини за бебешки плач в ергономична раница или слинг.

прочети още

Ако търсиш раница с бързо и интуитивно регулиране, олекотена и с минималистичен дизайн - Isara Quick e точно за теб!

прочети още

Празникът на влюбените - онзи ден в годината, в който ни заливат сърца и Купидони отвсякъде. Буквално валят от телевизора, преследват ни украси в магазините и брошурите с промоции на супермаркетите в пощенската кутия. Тази година за Деня на Влюбените вече сте трима. Или четирима (или повече). С новороденото бебе цяла нощ сън е лукс, а романтичните вечери с половинката - още по-голям.  Предлагам ти няколко идеи, които не изискват предварителна подготовка и големи усилия, а може да прилагаш и след това.

прочети още

Нова мода или добре забравена традиция е бебеносенето? Какви са ползите за бебето, родителите и как носенето на бебе в слинг помага за развитието на детето ще прочетеш в интевюто.

прочети още

Великденско работно време на бебеносещия център в Русе и онлайн магазина

прочети още

Чудиш ли се дали ти трябва подобен аксесоар - протектор за презрамки? Само за украса ли служат смукалките или пък имат и друга функция? Ако не си сигурна, следващите редове ще отговорят на тези въпроси.

прочети още

Шоуруумът ще почива. Поръчките от онлайн магазина ще се обработят и изпратят на 11.08. 2022г

прочети още

Имаш уговорка с консултант по бебеносене за среща. Сигурно като повечето млади родители нямаш търпение да изпробваш различни ергономични носилки и да откриеш онази, която ще ти пасне най-добре. Ето, че заветният ден настъпва и е време да се подготвиш за консултацията. Предлагам ти няколко стъпки, с които да направиш консултацията освен полезно и приятно изживяване.

прочети още

С всяка покупка на ергономична носилка от СлингоМами получавате безплатна консултация за поставянето й.

прочети още

или каква ергономична носилка е подходяща за моето бебе? Слинг? Кенгуру? Ергономична раница?

прочети още

Знаете ли как да носите своето новородено бебе? А коя носилка да изберете - слинг, кенгуру или ергономична раница? Ако все още не сте имали време да проучите, в тази лекция ще получите отговор на всичките си въпроси за бебеносенето - кой вид ергономична носилка да изберете за своето новородено бебе, какви са разликите между тях и защо едните са по-подходящи от другите. На вашите въпроси ще отговори нашият гост лектор - Наталия Вангелова- https://www.slingomommy.com/Вангелова - консултант по бебеносене. З̳А̳ ̳З̳А̳П̳И̳С̳В̳А̳Н̳Е̳:̳ ̳ https://bit.ly/3bsfgBI

прочети още