Бебеносене и кърмене - мисията възможна!

Бебеносене и кърмене - мисията възможна!

2 август 2021

По традиция първата седмица от април е посветена на Световната седмица на кърментето. През 2021г е под надслов "Защита на кърменето - споделена отговорност".

Как бебеносенето помага на кърменето и защо? На тези въпроси ще се постарая да отговоря с части от една моя статия от далечната 2017г, която за пръв път публикувах в съвместен блог.

Кърмещите майки, които практикуват и бебеносене, споделят колко по-лесно  и често можеш да кърмиш бебето си. Това помага на бебетата да качват тегло по-лесно. Колкото по-малко е времето между храненията, толкова по-високо е съдържанието на мазнини в майчината кърма. Чрез бебеносенето майката бързо и лесно се учи да разпознава ранните признаци на глад при новороденото. Когато то е близо  до източника на мляко, бебето няма нужда да хаби много енергия, за да привлече вниманието на майка си (Sears and Sears 2001). 

Контактът кожа-до-кожа между майката и бебето подпомага отделянето на хормона окситоцин, който подпомага лактацията.

Много майки се притесняват да кърмят навън (напълно без основание). С използването на слинг или ергономична раница, кърменето остава много рядко забелязвано от околните. Кърменето на публични места би могло да привлече внимание, когато бебето плаче неутешимо. Ако то вече е близо до нас в ергономичната носилка, разчитаме ранните знаци за глад много по-лесно (напр. неспокойство, лапане на юмручето, примляскване, дърпане на ушите). Няма нужда да вадим бебето от носилката, просто я нагласяме на удобна за кърменето височина без околните да разберат. Допълнителният плат от слинга или качулката на структурираните носилки може да се използва, за да покрием частично главата на бебето. По този начин осигуряваме подкрепа на неукрепналата все още мускулатура на врата при малките бебета и пречим на големите да се разсейват. :)

Как да кърмим бебето в ергономична носилка?

Кърменето на дете по време на разходка с ергономична носилка е доста лесно. Когато носим бебето в слинг или ергономична раница, се стремим бебето да заеме най-оптимална и физиологична поза. Това означава коленцата да бъдат по-високо разположени, на нивото на пъпа, а крачетата да са като буква М. За да е успешно кърменето в ергономична носилка, е добре да се запознаем с характеристиките на избраният от нас слинг или раница. Можете да се упражните няколко пъти с бебето вкъщи. Добре е и да съобразите облеклото си- блуза с по-широко деколте, с копчета или пък специални блузи за кърмене, които дават бърз и лесен достъп до гърдите, са чудесен избор.

Кърмене в ринг слинг

Ринг слингът е чест избор сред родителите заради бързото му поставяне и нагласяне. Може да се използва както за новородени бебета, така и за вече проходили деца. При този тип слинг, тежестта на детето се разпределя по гърба и рамото на носещия го. Поставете бебето в ринг слинга, както бихте го направили за разходка. Отпуснете плата през халките и нагласете бебето на удобна за кърменето височина. След като бебето приключи с храненето си, върнете в изходната позиция.

Кърмене в тъкан слинг шал

Тъканият слинг е възможно най-универсалната ергономична носилка, която един родител може да притежава. Може да се използва за новородени и проходили деца, дава възможност детето да бъде носено отпред на гърдите, на хълбок или на гръб с подходящите връзвания. За разлика от ринг слинга, теглото на бебето се разпределя много по-равномерно по тялото на носещия го. За да кърмите с тъкан слинг, е необходимо да разхлабите връзването и подобно на ринг слинга, да наместите бебето на удобна височина. Първите опити не винаги са успешни, но не се отказвайте. В началото се налагаше изцяло да разваля връзването, за да кърмя, но с времето и рутината, която придобих, просто разхлабвах достатъчно и намествах детето пред гърдите. 

Кърмене в ергономична раница

Вече и на нашия пазар има голям избор от ергономични раници – с регулируем панел, с упосредно носене на презрамките, с кръстосващи се презрамки, с мек или твърд колан, слингови или от канвас, с мрежест панел или без – избор има за всеки тип предпочитания и телосложение.Кърменето в ергономична раница не е никак трудно. Всяка раница е снабдена с ремъци, които регулират колко да затегнем колана и презрамките. За да нахраним детето в ергономична раница, просто трябва да разхлабим ремъците на презрамките (при нужда и колана) и да нагласим бебето на подходящата височина.

 


Каквато и ергономична носилка да изберем, винаги трябва да следваме правилата за безопасност!

  • Стегнато - ергономичната носилка трябва да бъде достатъчно стегната, за да поддържа бебето в оптимална позиция плътно към вас.
  • Добра видимост - Винаги трябва да виждаме лицето, носа и устата на бебето.  Детето трябва да може да диша спокойно – позицията му не затруднява дишането или блокира дихателните пътища.
  • На целувка разстояние - трябва да поставите бебето в носилката достатъчно високо, така че между брадичката ви и главата на бебето да има около 4 пръста разстояние, а не пред лицето ви.
  • Брадичка повдигната нагоре – следете за позицията на главата на бебето, докато е в носилката. Не позволявайте да я навежда напред и надолу към гърдите си. Трябва да има разстояние поне два пръста между брадичката и гърдите му, за да не се възпрепятства дишането. Необичайни звуци, като хъркане и сумтене са лош признак.
  • Поддръжка на гърба – Бебето трябва да е поставено в препоръчителната поза „жабче”, при която колената идват над нивото на таза (ориентир буквата М), а гръбначният стълб запазва естествената си извивка, наподобяваща буквата С , без излишен натиск

 

Винаги след кърмене трябва да върнем детето в оптималната позиция за дадената носилка!


Източници:

http://www.llli.org

Sears, W. and Sears, M. The Attachment Parenting Book. Boston, Massachusetts: Little Brown, 2001.

THE WOMANLY ART OF BREASTFEEDING. Schaumburg, Illinois: La Leche League International, 2004.

Simeon, Laura. Ten Reasons to Wear Your Baby,

http://www.wearsthebaby.com.


Чудиш ли се дали ти трябва подобен аксесоар - протектор за презрамки? Само за украса ли служат смукалките или пък имат и друга функция? Ако не си сигурна, следващите редове ще отговорят на тези въпроси.

прочети още

Научи за най-честите причини за бебешки плач в ергономична раница или слинг.

прочети още

Ако търсиш раница с бързо и интуитивно регулиране, олекотена и с минималистичен дизайн - Isara Quick e точно за теб!

прочети още

Коя ергономична раница да избера? Коя е по-добра/ по-хубава? От кога мога да започна да нося бебето си в раница? Коя раница е за новородено?
 Мек или твърд колан? Тези въпроси ни питате ежедневно, затова и следващите редове са посветени на тях.

прочети още

Или бебеносене 101 ( за начинаещи)

прочети още

Така чаканото лято отново е при нас - слънце, жеги, дълги разходки навън и сладки раздумки с приятели. Но как да носим бебето в ергономична раница или слинг? Има ли някои по-подходящи модели от другите? А знаете ли някои хитрини за по-голям комфорт? За всичко това ще прочетете в следващите редове.

прочети още

Да си гледка или да не си гледка? По-любопитно ли е бебето ви от другите? Може ли да нося бебето си с лице напред? Той/тя е много любопитен/а и иска да си гледка напред. Наистина ли бебето получава по-добра гледка, когато го носите в ергономична раница с опция за носене с лице напред (Forward Facing)?

прочети още

С всяка покупка на ергономична носилка от СлингоМами получавате безплатна консултация за поставянето й.

прочети още

Имаш уговорка с консултант по бебеносене за среща. Сигурно като повечето млади родители нямаш търпение да изпробваш различни ергономични носилки и да откриеш онази, която ще ти пасне най-добре. Ето, че заветният ден настъпва и е време да се подготвиш за консултацията. Предлагам ти няколко стъпки, с които да направиш консултацията освен полезно и приятно изживяване.

прочети още

Знаете ли как да носите своето новородено бебе? А коя носилка да изберете - слинг, кенгуру или ергономична раница? Ако все още не сте имали време да проучите, в тази лекция ще получите отговор на всичките си въпроси за бебеносенето - кой вид ергономична носилка да изберете за своето новородено бебе, какви са разликите между тях и защо едните са по-подходящи от другите. На вашите въпроси ще отговори нашият гост лектор - Наталия Вангелова- https://www.slingomommy.com/Вангелова - консултант по бебеносене. З̳А̳ ̳З̳А̳П̳И̳С̳В̳А̳Н̳Е̳:̳ ̳ https://bit.ly/3bsfgBI

прочети още